Pagina's

zaterdag 20 oktober 2012

Overtempeld


Hoeveel tempels kan een mens aan? Wij hebben er inmiddels vele vele gezien. Op elke hoek van de straat is wel een hindoeistisch tempeltje te zien. Veel binnenplaatsen hebben hun eigen tempel. Onze dag eindigde met tempels maar begon met twee 16e eeuwse dorpjes waar we het dagelijks leven konden bewonderen. Je voelt je wel een enorme gluurder hoor, een groep blanken met camera's die hun leven komen aanschouwen. Kinderen die ons omringden en bedelden om centjes. Echte bedelaars zijn deze kinderen niet, maar ach zo aandoenlijk. Ik heb weer vele foto's van mensen gemaakt, mooie hardwerkende mensen.
Wassen, rijst drogen, scheren, spelen, oude ambachten (houtsnijwerk/mosterdzaadolie) studeren, slapen ... alles speelt zich op straat af. Maar ook in het oude dorpje Bungamati begint het moderne leven vat te krijgen. De huizen worden van beton gebouwd en niet meer van hout en in zon gebakken stenen. Ook hier moet het sneller en beter gaan. We hebben zelfs al flatgebouwen gezien. 

Khokana was een zelfde soort stadje, maar hier moesten we entree betalen. Heel slim, want met deze inkomsten wordt onderhoud gepleegd. Steden als Kathmandu en Bhaktapur vragen al veel meer dan de 50 roepies (=50 eurocent) van Khokana. Toch heeft de Unesco deze 2 dorpen als locaties van historische en architectonische betekenis aangewezen die het waard zijn om te restaureren. Ik hoop dat ze dat in de oude stijl zullen gaan doen. Heel jammer als dit verloren gaat.

Daarna was het sightseeing Patan, dit is naast Bhaktapur en Kathmandu 1 van de 3 oude hoofdsteden van de vallei van Kathmandu. Ook hier een (mooi gerestaureerd) Durbar square met een koninklijk paleis met vele tempels, vergelijkbaar met Kathmandu en Bhaktapur. In Patan staat 136 bahals (binnenplaatsen met boeddhistische klooster) en 55 grote tempels. Nee, we hebben ze niet allemaal gezien. Bijna :) 
Ook hier werden we weer achtervolgd, maar nu door vasthoudende vrouwelijke verkoopsters van kettingen en tasjes. Uiteindelijk toch weer gezwicht natuurlijk, maar het kost hier echt bijna niets. We hebben vele mensen zien offeren, zegenen en bidden. Het is hier een dagtaak. De vrouwen hebben een offermandje met daarop bloemen, fruit, groenten, koekjes (!) dat aan de goden wordt geofferd. Hierij worden ook vele lampjes aangestoken. Fascinerend om te zien hoe religie zo'n prominente rol speelt in het leven van deze mensen.
Tegen 2 uur kregen we honger en hebben het dit keer bij een lichte maaltijd gehouden (pakoda -gefrituurde groentenhapjes, heerlijk- en spinaziesoep). We aten in een restaurant dat ook weer een oase van rust was in het drukke Patan. 
Na het eten zijn we door het Patan museum gelopen, de Mahabuddha (de 16e eeuwse tempel van de duizend Boeddha's) en nog een stuk of wat tempels gezien. En nog weet ik niet hoe het met alle boeddhistische en hindoeistische goden en mytische dieren zit. :S
Ook hier op het eind van de dag weer een enorme mensenmassa op de been.

Rond 5 uur waren we samen met onze gids en dat was gelukkig weer Mahesh terug in het guest house. Om 19.00 was de avondwandeling naar Bhadrakali, weer een andere tempel was de processie met muziek naar toe ging om allerlei offers aan te bieden. Niet iedereen had zin om mee te gaan, maar ik ben met Frank gegaan. Het was niet zo hectisch als de eerste 2 dagen. We werden welkom geheten door honderden olielampjes langs de kant van de weg. Opvallend is dat vooral de jonge mensen de muziek maken en de processie lopen en de oude mensen kijken toe of zitten bij de tempel.
Bij terugkomst hebben we weer heerlijk gegeten in Vajra Guest House. De meeste hadden 'sizzler', varkensvlees dat heet/geflambeerd werd opgediend. Jammie. De Nepalese keuken is erg lekker, is erg beïnvloed door de Tibetaanse keuken. We hebben ook momo's (pasta met vlees) geproefd. Nee, slank komen we niet terug.
Tegen tienen hebben we het allemaal wel weer gezien en trekt iedereen zich terug naar zijn mooie kamer. We hebben heerlijke bedden die lekker slapen. Ik heb mijn blog weer afgeschreven. Het is nu weer tijd om te slapen, de honden blaffen weer. :)

Welterusten,
Judith

Nog wat Nepalese weetjes:
- Wat hier ook erg leuk om te zien is, zijin de jongetjes met de vliegers, het doet erg denken aan de vliegeraar
- Geld stinkt echt
- Het leven begint hier om 5 met allerlei rituelen zoals zegening van het huis
- De stroom valt hier op gezette tijden uit. De tijden zijn bekend ('s ochtends en 's avonds een uur of 3) en verschillen per dag en per wijk. Zo wordt heel wat electriciteit bespaard. Het zou wat zijn als dat bij ons ook zou gebeuren.

1 opmerking:

  1. lilian moermans20/10/12

    wat leuk om iedere ochtend in plaats van de krant jullie blog te lezen. Wat een mooie foto's.
    groetjes lilian

    BeantwoordenVerwijderen