Pagina's

zondag 21 oktober 2012

Bloody Saturday


Vanmorgen weer om 7u00 opgestaan, 8u00 ontbijt en om 9u00 in onze bus met chauffeur.
Op weg naar Daskin Kali, een pelgrimsoord voor Hindoes hebben we gestopt bij de Bagamati bridge waaronder het riool van Kathmandu loopt. De weg naar de tempel loopt door de Chobharkloof, een van de beroemste natuurgebieden van de Kathmandu vallei. Op weg naar boven kwamen al weer vele pelgrims terug in volgeladen bussen, vrachtwagens, auto's en scooters, en dat allemaal op een smalle kronkelweg vol bochten.
Eenmaal boven aangekomen, liepen we weer tussen vele kraampjes naar beneden (waar de tempel is). Volgens ons leek het wel Lourdes. Vele offermateriaal te koop, maar ook kitsch speelgoed (zelfs speelgoedpistooltjes :S).



In deze tempel wordt Kali vereerd, de bloeddorstige gezellin van Shiva. Duizenden mensen, van jong tot oud staan daar urenlang in de rij om hun offers te brengen. Naast bloemen, eten, fruit ook dieren, vnl hanen en bokjes (die zijn het gemakkelijkst te vervoeren). Er worden alleen mannelijke dieren geofferd omdat de vrouwtjes voor het nageslacht moeten zorgen. Het bloed wordt geofferd aan de godin Kali. Vervolgens worden de dieren gevild en geslacht door een slager ter plaatse. Ja, het is nogal een bloederig tafereel, maar we hebben het allemaal aanschouwd. Goed hè, van ons.
Ook ontvingen we daar allemaal onze 1e tika, de rode stip op het voorhoofd. We werden gezegend, kregen een geluksarmbandje en een bloempje op ons hoofd, dit hoort allemaal bij de rituelen. De bloemen die geofferd worden en de mala's (de oranje bloemenketting, vgl met onze rozenkrans) bestaan uit afrikaantjes. Ik vond deze bloemen altijd foeileliijk, maar hier zo prachtig.


Hierna zijn we door gereden naar Kirtipur. Van hieruit hadden we een uitzicht op Kathmandu vallei. Tot voor kort bestond deze uit rijstvelden, nu is het volgebouwd. Vele mensen trekken vanuit de bergen naar de stad voor werk, ook zij moeten wonen. Kirtipur was vroeger een zelfstandig koninkrijkje en heeft daarom ook een Durbar square met een koninklijk paleis(je). Ook daar weer tempels gezien.

We beginnen nu een beetje te begrijpen hoe het in elkaar zit met de hindoestische goden (@Jan Peter: verbeter maar als het niet klopt)
3 goden (vgl met de heilige 3 eenheid?)
Brahma - is de schepper van het universum, er zijn geen tempels in Nepal aan deze god gewijd.
Vishnu - is de beschermer van het leven en de wereld. Eigenschappen: lotus, schelphoorn. Hij wordt afgebeeld als half mens half adelaar.
Shiva - is de vernietiger en opbouwer. Eigenschappen: drietand, tijger en de shivalingam (vruchtbaarheidsymbool). Hij wordt vaak met een stier afgebeeld. Op zijn tempel staan vaak afbeeldingen van de Karma Sutra.
Dan is daar ook nog Ganesh, de zoon van Shiva en Parvati. Hij heeft een olifantenkop met vier armen. Bij zijn tempel staat vaak een rat of muis afgebeeld.
(@Jef: snap je het nou een beetje? :))

Hier waren we ook weer honing voor de kinderen. Niet om te bedelen, maar om foto's te maken. Ze vonden het geweldig om zich op de foto terug te zien.
Rond half 4 gingen we richting ons verblijf, Vajra guest house. Hier hebben we een tosti gegeten en daarna met een kleine groep wat gaan shoppen. Zes vrouwen hebben allemaal een Nepalese jurk laten aanmeten. Lachen! We zijn benieuwd naar het resultaat. Foto volgt tzt :)

Nog even geskyped met dochterlief Loes. Ging prima, als ik op de goede plek stond.
Om 19u00 weer een avondwandeling, dit keer naar Barahi Tempel. De weg er naar toe was verlicht met vele kleine olielampjes, heel feëeriek. Daarna weer een ander Nepalees gerecht geproefd, wederom erg lekker.
Het is inmiddels weer kwart voor 11, de honden blaffen weer dus hoogste tijd om te slapen! Morgen gaan we proefwandelen, zodat Mahesh kan kijken hoe onze conditie is voor de 3 daagse wandeltocht. Dat horen jullie morgen wel weer.
Bedankt voor alle leuke reacties via blog, sms en whatsapp. We vinden het allemaal erg leuk dat jullie zo met ons meereizen.

Namasté
Judith
En natuurlijk ook van Frank, die helpt bij het schrijven van het blog en nog even voor publicatie kritisch doorneemt.

2 opmerkingen:

  1. Prachtige ervaringen die jullie opdoen: geniet ervan. Vele dingen klinken voor ons heel herkenbaar na ons verblijf op Bali. Groetjes, Pauline en Willy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jeannine23/10/12

    Lieve Judith en Frank,
    leuk jullie ervaringen te lezen, het lijkt me voor jullie toch een grote overgang en een hele belevenis.
    jullie zullen veel te vertellen hebben als jullie terug zijn.
    Geniet er nog maar van en stuur ons maar veel verslagen via jullie blog.
    Groetjes, Jeannine en Giel

    BeantwoordenVerwijderen