Pagina's

vrijdag 19 oktober 2012

Monks & Monkeys + de gekte van miljoenenstad Kathmandu



Vanmorgen (donderdag 18 oktober) zijn we na het ontbijt, rond half 10 vertrokken richting Swyambhunath. Helaas zonder Mahesh.
In ons busje zat ik voorin en had goed uitzicht op het verkeer. Wat een gekte! Maar dat was nog niets met wat ons op het eind van de dag te wachten stond, daarover later meer.
Kathmandu is een stad met 5 miljoen inwoners. De luchtverontreiniging is enorm, velen lopen met mondkapjes, maar dat is niet zo vreemd gezien de oude bussen, en de vele vele vele scooters die er rond rijden. Dat krioelt maar door elkaar heen, en tussen door steken mensen over met risico voor eigen leven, lopen honden, geiten en koeien tussendoor. Een beetje zoals in Cairo maar dan 10x zo erg. Zebrapaden zijn er wel, maar waarvoor? Het valt op dat wel de aanwijzingen van de politieagenten worden opgevolgd.

Onze 1e stop was Swyambhunath, een boeddhistisch tempelcomplex. Grote gouden beelden aan de ingang, veel tempels met een grote stoepa met geschilderde Boeddha-ogen. Uiteraard zijn we rond deze stoepa gelopen (niet 7x zoals dat hoort) en hebben de gebedsmolens laten draaien. Vele kleurige gebedsvlaggetjes (door de wind steigen de gebeden naar de hemel) versieren het complex. 
Swyambhunath wordt ook wel de apentempel genoemd vanwege de vele (brutale) apen. Daardoor werd het niet voor iedereen een rustige wandeling.


Daarna door het drukke verkeer naar de Thamel, een wijk met vele vele winkeltjes. Ine en Danique zouden hier makkelijk 3 weken volhouden ;) Onze gids wist niet zo goed waar wij moesten lunchen. Emmy herinnerde zich het Yin Yang restaurant. Uiteindelijk vonden we die (al lopend want met het busje was er geen doorkomen aan). Een oase van rust in een hectische wereld.

Ook in Kathmandu is een Durbar Square met een koninklijk paleis (het buitenverblijf met 14 binnenplaatsen waaronder prachtige baden, fantastisch houtsnijwerk) en diverse tempels. 
Ook hier hebben we een Kumari gezien (de levende godin), zij verschijnt alleen vanachter een raam.
We waren zo verlaat door het verkeer en ons getreuzel met foto's maken (je moet je voorstellen dat er 7 van die fotografen als ik meelopen *grijns*). Het was inmiddels donker, een onvoorstelbare mensenmassa (waarschijnlijk vanwege de festiviteiten nog wat meer) toeterende auto's, scooters, tussendoor vele verkopers van snuisterijen en van groenten/fruit. Echt niet te beschrijven hoe dat was. We waren blij dat we elkaar niet uit het oog hebben verloren toen we weer op weg naar onze bus waren, die ons stond op te wachten aan de 'rondweg' van Kathmandu.

Uiteindelijk kwamen we iets na 19.00 weer bij het Vajra Guest House. De avondwandeling naar de tempel hebben we vanavond laten schieten. We hadden genoeg gewandeld en voldoende tempels gezien. We kregen even tijd om ons op te frissen om vervolgens bij het Shiva Guest House een hapje te eten. Een klein hapje, want we worden hier tonnetje rond. Het eten is heerlijk, we eten 2x per dag warm.

Morgenochtend (nacht voor jullie) plaats ik het blog. Op onze kamer hebben we geen wifi en ik heb geen zin om elke avond 10 minuten in het trappenhuis te zitten om het blog met de foto's is geupload.
Groetjes voor iedereen van ons allemaal. Bedankt voor jullie reacties op het blog. Ik heb weinig tijd om hierop te reageren. We hebben nogal een druk programma. ;)
Het is inmiddels na 11, hoogste tijd om te slapen. Morgenochtend worden we weer om 8 uur aan het ontbijt verwacht. Onze nachtrust hebben we hard nodig. De honden houden ons nogal wakker met hun gejank en om 5 uur beginnen hier de rituelen en gebeden weer met bijbehorende muziek.

Namasté
Judith

PS. Het is hier zo'n graadje of van 25 en bij jullie?? :)



3 opmerkingen:

  1. Wat zul je blij zijn als je weer in de rust van je werk terugkeert ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. fabienne verweij19/10/12

    ziet er allemaal super uit! :) vandaag is het hier ook 23 graden ( zeggen ze)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem19/10/12

    dat is echt genieten he Judith.
    ik blijf je volgen hoor.
    Annemie de buurvrouw van mofit.

    BeantwoordenVerwijderen