Pagina's

vrijdag 12 augustus 2011

Supercalifragilisticexpialidocious

zingt Mary Poppins elke avond op Broadway.
Dat was New York zeker!

Dit laatste blog over onze belevenissen in The Big Apple, New York City heb ik gemaakt op JFK Airport en tijdens de terugvlucht naar Düsseldorf. Maar de finishing touch liet thuis door jetlag en vakantiewasjes op zich wachten.

Vanmorgen op 8-8 hebben we onze laatste voetstappen in 'the city that never sleeps' gezet. Wanneer en hoe laat je ook ergens bent, er is altijd drukte. Nu hebben wij niet van het nachtleven van NY genoten (dat zagen de kinderen niet zo zitten ;)) maar ook in de nachtelijke uurtjes zal er wat te beleven zijn geweest. In ons hotel Wellington hoorden we bijna niets van de buitenwereld, wel de airco's :(
Het hotel was een prima uitvalsbasis voor al onze bezoeken, lekker centraal en metro om het hoekje. Het was wel een beetje vergane glorie in de vleugel waar wij zaten, maar dat had ook weer zijn charmes. Het was er in ieder geval schoon! En de mensen waren behulpzaam. Dat zijn New Yorkers sowieso, erg hospitable. Als ze zagen dat we de weg niet wisten (boven-of ondergronds) dan werd je de weg wel gewezen, zonder dat te hoeven vragen.

 Loes en Wouter hebben vanmorgen nog schoenen gekocht bij Macy's, die zijn daar echt niet duur. Wat een giga winkel is dat, een heel blok groot en 9 hoog vol met kleren, schoenen, parfum, beddengoed, meubels etc etc. Je moet wel van te voren weten waar je naar op zoek bent anders blijf je hier rondlopen. Dat was sowieso het geval in New York, hoe vaak we een stukje street of avenue ook gelopen hadden, elke keer zagen we iets nieuws. Je loopt ongemerkt zoveel voorbij. Zo waren we de gigantische speelgoedwinkel Fao Schwarz nooit binnen gelopen als we daarover niet waren getipt. De dag ervoor waren we in de Apple store geweest, die lag er naast, maar toen hadden we het niet gezien. De Apple Store vonden we qua gebouw niet des 'Apple's' maar hieraan werd gewerkt, dat zal het verklaren (NB thuis zagen we de plaatjes op internet hoe de Apple-Store eruit moest zien, dat was een heel ander beeld!)

 

Een doorsnee New Yorker herken je aan in de ene hand een beker koffie, de andere een smartphone, een grote schouder- of rugzak, een boek of een tablet, makkelijke schoenen en oortjes in.
Regelmatig zagen we gezinnen met kleine kinderen. Ik zou nooit met kleintjes in deze stad komen, niet voor een bezoek en niet om er in te wonen (m.u.v. misschien Greenwich Village) De lucht is erg ongezond volgens ons (stinkt) met zoveel uitlaatgassen van alle taxi's en bussen (ook al zijn er ook fietstaxi's) zeker op een hete dag met een hoge luchtvochtigheid.
We hebben maar 1 ongeluk gezien (afgereden spiegel), opvallend weinig met al dat verkeer.
Energiezuinig is New York niet, wat een licht en airco overal! Ik vond het er wel opvallend schoon! Geen zwerfafval ondanks de vele take-aways, maar prullenbakken zijn er dan ook genoeg.
Maar door de vele parkjes en bomen is NY toch groen.
We hebben wat kilometers afgelopen maar ook vele calorieën naar binnen gewerkt (op elke menukaart staan deze vermeld :( ) Helaas, we zullen we niet zijn afgevallen.


Onze grootste belevenis was toch wel de Cirque du Soleil voorstelling Zarkana. Dat was een geweldig cadeau van onze fantastische (!) kinderen. We hebben hier alle 5 enorm van genoten, ook dankzij de geweldige ambiance van de Radio City Music Hall.
Tobias en Loes vonden daarna de baseball wedstrijd van The Mets het meest indrukwekkend. Frank heeft vooral genoten van Central Park. Wouter vond de High Line, de wandelpromenade op een oude metrospoor in Meatpacking Districht het meest bijzonder. Ik vond vooral de vele parkjes en de zitjes overal heel speciaal, de New Yorkers leven echt op straat.
Natuurlijk waren de vele highligts zoals Ground Zero, Empire State Building, Brooklin Bridge maar ook de Public Library, The Strand geweldig en de vele te gekke winkels: de M&M's store, Disney (met de magische-feel-good-Disney-music) en de leuke thema-restaurants met name Bubba Shrimp :) allemaal bijzonder. Van de 3 bezochte musea (Met, MoMA, Guggenheim) vonden we Guggenheim het meest speciaal. Zeker vanwege het gebouw maar ook vanwege de overzichtelijkheid. In de 2 andere musea bleef je lopen, daar had je veel meer tijd voor nodig gehad om alles te kunnen zien.
We hadden ook nog naar Top of the Rock kunnen gaan, Pier 17 bezoeken, naar een gospel choir in Harlem, een voorstelling in Central Park of een film in Bryant Park willen bekijken. Maar je moet nog iets te wensen hebben voor een volgende keer :)

De stad heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Ik vond het geweldig om dit met ons vijven te beleven. Het zal waarschijnlijk de laatste keer dat wij zo met het gezin alleen op vakantie zijn gegaan. Heel bijzonder dat ik mijn 50e verjaardag op deze manier (met chocoladetaart :)) heb kunnen vieren.
New York was een fantastisch cadeau!


Leuk dat jullie op deze manier hebben meegereisd. Dit blogboek kan ik ook goed gebruiken bij het samenstellen van een foto-album :). Dat zal nog een heel wat werk zijn om te selecteren uit de 1000+ foto's :)

Judith

1 opmerking:

  1. Macy's is ook Arian zijn vaste stop als hij voor zijn werk in Amerika moet zijn... oude schoenen blijven daar, nieuwe schoenen gaan weer mee terug naar NL :)! Bedankt voor de leuke verslagjes! En wat een leuke foto van het gezin :)!

    BeantwoordenVerwijderen