Pagina's

woensdag 16 juni 2010

Reflectieverslag :P

De blogopdrachten voor 17 juni...

Reflecteer op de ochtend ....
Tja daar was ik niet bij, ik was 's middags van de partij *flauw* ;)
Jammer dat we later moesten beginnen, vooral voor een cursusleider (weet ik inmiddels uit ervaring). Maar dat kwam door reistijd naar Sittard en Maastricht, de dienstverlening op locatie moest natuurlijk gewoon doorgaan.
Voor mij was het een bekend verhaal, maar ik was toch benieuwd hoe Wouter Gerritsma zo veel web2.0 tools in zo'n korte tijd wilde behandelen. Een uitdaging, leek me!
Leuk dat Wowter elke keer de link legde met het bibliotheekwerk: wat kan web2.0 betekenen voor ons als informatiespecialist en voor de dienstverlening naar de klant? Om een adviseur te zijn moet je wel weten wat er voor tools er zijn en hoe je die kan inzetten.

Nieuw voor mij was Mendeley, een sociaal netwerk voor onderzoekers, een gratis referentie manager voor het beheren en delen van research papers en het creëren van bibliografieën. Vond nog een uitgebreide blogpost van een informatiespecialist UvA over de werking van Mendeley. Zijn conclusie is dat het bijna een waardige vervanger is voor Endnote, voorlopig toch nog maar even doorgaan met onze Endnote cursussen :)
Een handige link vond ik de RSS mindmap die is inmiddels toegevoegd aan mijn deliciousaccount
Summon van Serial Solutions is een geïntergreerde zoekmachine. Erasmus Universiteit Rotterdam gebruikt deze zoekmachine en heeft het sEURch genoemd, daar had ik wel van gehoord. Collega Pascal zal hier wellicht meer van weten ihkv het IHOL-project naar federatieve zoekmachines.

Andere vragen van Wowter:
Welke diensten en mogelijkheden gebruik je persoonlijk?
De besprokken tools Bloggen, RSS, iGoogle, Netvibes gebruikte ik al.
Welke diensten geschikt voor Zuyd? 
Bloggen: De bibliotheek blogt al wel, maar nog niet persoonlijk genoeg naar mijn idee. Het zijn voornamelijk aankondigingen van aanwinsten die als nieuwsberichtjes die op de bibliotheeksite staan. De vraag of persoonlijk getinte berichten hierin horen, of dat dit er naast moet komen?
De ICTO-adviseurs zijn ook pas gestart met een intern blog, dus naast mijn persoonlijk blog, duoblog, nu ook een groepsblog!
Het lukte me niet om blogs van medecursisten te vinden via Google Blogsearch of Ask blogsearch. De meeste heb ik via-via gevonden, zoals ik dat altijd gedaan heb. :)
iGoogle vind ik persoonlijke startpagina, daar zie ik geen meerwaarde voor de organisatie in. In tegenstelling tot Netvibes. Collega's van de Havikstraat hebben al mooie pagina's ingericht, collega Annerie heeft ook plannen voor de Hotelschool. Dus ja!
Mijn RSS- workshop staat sinds kort in de etalage van ZuydPLEIN. Iedere medewerker van Zuyd kan zich aanmelden. De bibliothecarissen staan vooraan! :) RSS heeft zeker een meerwaarde!

Reacties van medecursisten die ik de afgelopen weken heb gehoord: zo veel nieuwe informatie, het kost zo veel tijd, het ging allemaal zo snel ... maar het is zo leuk. Dat is precies mijn ervaring met web2.0-tools, uiteindelijk is het een kwestie van doen. We zijn eigenlijk al een beetje zoals de 23 dingen cursus bezig, onderling coachen en helpen. Prima.
Ik zie deze cursus als een opstap naar enkele 'dingen' die we straks gezamenlijk oppakken en verder ontdekken en inpassen in ons werk.



2 opmerkingen:

  1. Mooie samenvatting Judith :D Maar daar ben jij altijd al goed in, daarbij ben jij binnen Bibliotheek Zuyd / Zuydbibliotheek* (*=doorstrepen wat niet gewenst is :S) natuurlijk de meest ervaren blogger. Het speuren naar de andere cursusbloggers herken ik. Ik heb er veel van jouw blog afgeplukt, thnx. Donderdag verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag ook bij de posts van andere dat je je collega's op sleeptouw neemt. Mooi.
    Morgen weer verder. Zal eens zien of ik ook aan Mendeley toekom, maar ik moet altijd oppassen voor "het is zoveel" of "het gaat zo snel" Dat hoeft niet eens geblogd te worden, maar dat is over het algemeen wel de ervaring.

    BeantwoordenVerwijderen